Bøgerne

Eksistensformidling.dk


Som præst er man i kontakt med døden og rummet omkring døden hele tiden. Det har gennem årene fået mig til at reflektere over, hvor langt vi som kultur har fjernet os fra en sanselig, kropslig og eksistentiel omgang med døden - et moderne menneske kommer ganske enkelt ikke nær så meget i kontakt med dødens realitet som for bare få generationer siden.


Og det man ikke møder ret tit, forholder man sig - endnu mere - ængsteligt overfor. Det er ikke særlig praktisk, når det nu er 100 % sikkert, at vi selv skal dø, og at vi med næsten lige så høj en sandsynlighed kommer til at stå med vore nærmestes dødsleje mellem hænderne en dag.


Jeg skrev derfor min første bog Døden nær - en brugsbog i nærvær omkring døende som en lavpraktisk rundvisning i det rum, der kan åbne sig, når døden træder ind i vores liv. Den handler netop om tiden op til døden: livet som døende er også liv, bare en anden form for liv, som vi godt kan gøre os lidt klogere på. For vores medmenneskers skyld - og vores egen. Udkommet på forlaget Alfa i 2011. Læs anmeldelse her og her.


Min næste bog Den fortrolige død - at besinde sig på sin dødelighed, udkommet på forlaget Alfa i 2012, er et forsøg på at få døden som livsvilkår ind under huden - et forsøg på at vænne sig til døden som livsvilkår. Døden er i de fleste menneskers bevidsthed "de andres" død og ikke ens egen. Jeg har i bogen forsøgt at forstå døden - dvs. også min egen - i en større sammenhæng, så den ikke kun fremstår som en personlig fornærmelse og stopklods, men også som noget i allerhøjeste grad livgivende og forståeligt. Læs uddrag her.


Bøgerne har deres egen hjemmeside, hvor man kan fordybe sig yderligere.


I 2017 er digtsamtlingen Why Death is Such a Nuisance kommet til. Den er udgivet som Kindle Edition (og kan læses via en app, selvom man ikke har en Kindle).