Radio & tv

Eksistensformidling.dk
Medvirkede i P1-direkte med Paula Larrain 2. Påskedag d. 13. april 2020

 

Medvirkede i serien om Charlotte Rørth d. 11. december 2018: Jeg mødte Jesus 3/3.

 

Medvirkende i P1's 'De højere magter' d. 11. september 2018: Selvmord


Medvirkende i DR's serie Farvel til far, (1:2), d. 10. september 2018, en udsendelsesrække på to, hvor mennesker fortæller om deres fars selvmord  


Samtale med Charlotte Rørth i Radio 24/7 d. 10. maj 2018: Da jeg mødte Jesus

 

Indslag d. 30. oktober 2017 kl. 15:04 i P1 Eftermiddag om Allehelgen og behovet for at have meget mere rum og plads til vore døde.

 

Profetiske samtaler i påsken 2017 på Sostrup Slot sammen med programvært Anders Laugesen, journalist og forfatter Esben Kjær og professor Andreas Roepstorff. Samtalerne blev filmet og ligger på Sostrup Slots hjemmeside - her fra d. 14. april med Esben Kjær og d. 15. april med Andreas Roepstorff.

 

Interview i P1-programmet "Religionsrapporten" i udsendelsen 'Lær at dø godt' d. 4. januar 2016.

 

P1-programmet "Mennesker og tro" om den gode ensomhed, Mennesker og tro d. 29. april 2015 kl. 11.03

Mennesker og tro d. 29. april 2015 kl. 11.03

 

Medvirkede i dokumentarserien Jagten på den kristne kulturarv fra 2014, hvori Kristian Leth gik på jagt efter svar på, hvordan 1000 års kristendom har påvirket os danskere og vores måde at tænke og leve på.

 

Interview i P1-programmet "Mennesker og tro" i anledning af udgivelsen af Døden nær - en brugsbog i nærvær omkring døende.

Kunsten at dø. Mennesker og tro 06. februar 2011 kl. 08:03 på P1 (linket fungerer desværre ikke mere - heller ikke de nedenstående links på dr.dk.)

 

 

Et lille klip på P1-morgen i anledning af udgivelsen af Den fortrolige død - at besinde sig på sin dødelighed:

Vi taler ikke om døden

Hvis der er to oplevelser, alle mennesker skal igennem, så er det fødslen og det er døden. Men selv om døden er det mest uundgåelige i verden, så undgår vi helst at tale om den. I stedet for at se døden som noget naturligt, så betragter vi den nærmest som et teknisk nederlag. En fejl som lægerne eller medicinen ikke kunne rette op på.

 

Eftertanke i "Brød for livet". Tro og eksistens 12. juli 2009 kl. 08:03 på P1.

Om brødbagning og det hellige måltid.

 

En passende afslutning. 31. marts 2010 kl. 15:30 på P1, Apropos.

Når enden er god, er alting godt. Men hvordan sørger man for, at afslutningen bliver den helt rigtige?

Ritualer gør farvel mindre svært.

Når det gælder afslutningen på livet, er der mange ritualer forbundet med afskeden i begravelsen. Ritualerne er en del af den gode afslutning, også for de mange, der ikke er med i Folkekirken og derfor får en folkelig begravelse.

Liselotte Hornemann Kragh er tidligere sognepræst, men foretager nu en del af de omkring 5500 begravelser udenfor kirkeligt regi i Danmark hvert år. Hun fortæller, at ritualer som jordpåkastelsen er vigtige for de pårørendende, så de kan sætte form på det kaos, som et dødsfald fører med sig.

 

Et klip på Youtube, der forklarer tanken bag stiftelsen af Livsceremonier.

 

Egon Lausens udsendelse på DR om Kyndelmisse - tilbage i min præstetid.

 

Herunder er de programmer, jeg selv lavede på freelance-basis for P1-programmet "Mennesker og tro" i 2007:

(nedenstående links er ikke aktive længere)

 

Røde tal på bundlinjen. Mennesker og tro: 07. oktober 2007 kl. 08:03 på P1

 

Det gik langsomt op for sogne- og sygehuspræst Anders Fuglsang, at der i det daglige arbejde kom til at stå røde tal på bundlinjen i det sjælelige regnskab.

Den kilde, han selv skulle øse af for at kunne være til hjælp for søgende mennesker, løb mere og mere tør. Det resulterede i en begyndende depression, som Anders Fuglsang omsider tog konsekvensen af: han sagde sit sikre job op og nedsatte sig som privatpraktiserende psykoterapeut.

I Mennesker og tro fortæller han om de overvejelser, der førte til beslutningen og om nødvendigheden af at have tid til refleksion og fordybelse - og hvorfor ikke mindst præster kan have gavn af åndelig vejledning.

 

Alle helgen. Mennesker og tro: 04. november 2007 kl. 08:03 på P1

Den første søndag i november er Allehelgensøndag, hvor der gives plads og tid til at mindes de mennesker, der nu er døde.

At skulle leve videre uden dem, man elsker, er den hårdeste disciplin, døden kan træne os i. Ikke mindst fordi det i dødens nærhed mest handler om at være og ikke om at gøre, noget vi ikke er særligt trænede i.

Hvordan udholder man overhovedet smerten og alle de kaotiske følelser, som dødsfald ofte efterlader?

Hvilke billeder har vi at sætte på livet og døden - og kan vi hente mere rummelige billeder i troens verden og således bedre give plads til sorgen og den sørgende?

Tre kvindestemmer fortæller hver deres historie i dagens program. Gitte Græsholm og Agnes Guldager har begge oplevet enhver forælders mareridt: at miste et barn.

Men de har også oplevet at komme tilbage til et meningsfyldt liv på trods af al smerten.

Inger Anneberg fortæller om sin nu raske datters kræftsygdom og om de erfaringer, hun har samlet i sine to bøger om pårørende og efterladte.

 

Marias lære. Mennesker og tro: 14. oktober 2007 kl. 08:03 på P1.

En jordnær arkitekt får en dag - mens han er ved at indrette et loftsrum - besøg af ingen ringere end Jomfru Maria. Hun har tilmed en opgave til ham: han skal genopdage hendes glemte pilgrimsrute.

Opfordringen sender Hans Lyngsgaard ud på en 2.000 km lang rejse ned gennem Europa fra Bingen i Tyskland til Efesos i Tyrkiet.

Undervejs får han følgeskab af Maria, der også underviser ham i mangt og meget. Efter sin 4 måneder lange vandretur vendte Hans Lyngsgaard hjem med et andet syn på livet.

I programmet fortæller han om sin pilgrimsvandring og de indsigter, turen gav ham, og som han har beskrevet i sin bog "Marias lære".

 

En menneskelig gudstjeneste. Mennesker og tro: 28. oktober 2007 kl. 08:03 på P1.

- Hvorfor i al verden har de lavet gudstjenesten sådan, at vi ikke skal være med i den?

Sådan spurgte Anita Hansen Engdahl sin far som barn, da hun overværede en formfuldendt gudstjeneste i Maribo Domkirke.

I grunden kunne det være overskriften for dagens tema i Mennesker og tro, hvor Anita Hansen Engdahl på baggrund af sin egen opvækst i en halv katolsk, halv protestantisk familie fortæller om sine tanker om individet og fællesskabet i gudstjenesten og menigheden.

Tanker som hun senere som lektor på Institut for Præsteuddannelse i København kom til at møde hos den svenske ritualhistoriker Martin Modeus.

Anita Hansen Engdahl har for nyligt oversat og kommenteret Martin Modeus' bog "Menneskelig gudstjeneste", og hun fortæller i programmet bl.a om hans tanker vedrørende de "systemfejl" i gudstjenesten, der kan være med til at gøre tærsklen ind til kirken alt for høj for almindelige mennesker.

 

Gudsbilleder, dom, skyld og forsoning. Mennesker og tro: 25. november 2007 kl. 08:03 på P1

Kirkeåret slutter med et brag af en domstekst - billedet af Menneskesønnen på sin herlighedstrone, der skiller fårene fra bukkene.

Billedet af Gud som dommer er et gennemgående træk i kristendommen.

Det kan være problematisk for de fleste moderne mennesker, dels fordi man ikke ønsker at stå overfor en højere instans, som man skal være ansvarlig overfor, dels fordi mange automatisk ser en fordømmende Gud snarere end en dømmende.

Men hvad sker der, når vi ikke mere forstår os selv inden for rammerne af det religiøse sprog, hvor begreber som skyld, vrede og anger indgår som noget naturligt?

Mennesker og tro er taget til Thy for at besøge den katolske psykolog, Peter Damgaard-Hansen, der har boet og arbejdet i USA i 14 år. Med udgangspunkt i sin egen vej fra New Age til et personligt gudsforhold i kristendommen fortæller han om gudsbilleder, dom, skyld og forsoning, og om hvordan han bruger kristendommens forståelsesramme i sit arbejde som psykolog.

Peter Damgaard-Hansen har i sit arbejde med mennesker, troende som ikke troende, erfaret, at det kristne begrebsunivers kan give os meget brugbare redskaber i hænde til både egen selvforståelse, samt i forsoningsprocesser mellem stridende parter.